Friday, 27 April 2012

Percutian Pulau Tioman

hey peeps! padahal perasan sensorang je yang baca blog ni.

Actually aku ada kerja lain nak buat tapi tiba-tiba bersemangat nak update blog ni. Sebab sebagai manusia kita memang prefer benda yang kurang penting tapi seronok. 

You alls nak tahu (style kepo-kepo), minggu lepas i dengan kawan-kawan i pergi holiday masa kepala hotak boleh tahan serabut nak pikir kerja nak kena hantar. tapi kita enjoi-enjoi dulu. haha

Kami pergi bercuti di Pulau Tioman selama sebulan 'sangat', selama 3hari 2malam. Masa nak pergi aku tak bersemangat sebab aku pening pikir assignment tapi bila kat sana semua masalah lupa sampai mangkuk aku makan maggi aku lupa yang aku tak basuh lagi. Memang berbau bilik aku balik nanti. Tapi tak pe, sekarang dah cuci dah.

Kami berempat bertolak pada pagi Jumaat nan indah pada pukul 630 pagi dari rumah ke Terminal Larkin sebab bas pergi ke Mersing pukul 8pagi. Kena dari rumah awal sebab JB kalau pagi jem berebut jalan dengan orang-orang yang nak pergi kerja. Sampai jeti Mersing dalam jam 1030pagi dan feri kami pukul 11pagi. sungguh detail keterangan aku macam nak soal siasat.


Lepas redeem bank slip, dapat tiket feri,resit chalet, boarding pass dan perlu bayar caj pemuliharaan. Kami stay kat Salang Beach Resort.

Bukan budget trip je, muka penganjur program pun sama budget

Perjalanan dari jeti ke Pulau Tioman dalam 2jam macam tu lah. Oleh kerana ini adalah budget trip, so chalet yang kiteorang pilih kena murah, bukan kena murah je, kena yang paling murah ye. RM40 pernight. Dalam dia ok la. Aku tak kisah sangat sebab nak guna chalet untuk tidur je. Kalau datang vacation memang untuk tidur selama 3hari 2malam berturut-turut boleh pilih bilik paling besar. 


Sampai-sampai je dalam dah tangahari, letak bag, sembahyang and masak. Kalau agak-agak nak jimat bawaklah induction sebab harga makanan kat sini mahal sikit je. Tapi kalau aku darab kan harga kali 2kali makan sehari kali dengan 3hari banyak jugak habis kan?



bukan main renek aku kat situ
Lepas makan tukar baju terus gigih nak buat latihan snorkle sebab ni firstime aku nak snorkle. Gila kampung tak pernah snorkling apatah lagi diving. Tapi peduli pulak aku, janji aku dah try dahhh. Mandi tengah-tengah hari tu malu jugak tapi ramai je yang mandi. Barang-barang snorkle sepatutnya kena sewa RM 10-12, tapi kiteorang dapat free. Dapat jimat RM40 untuk 4orang petang tu.

First time snorkeling, tak reti sangat aku asyik nak bernafas guna hidung je. Tak lama dah ok sikit, air asyik tersedut minum je. Memang masa tu kalau pergi buat ujian darah tinggi, melambung tekanan darah aku. Lepastu lama-lama dah ok dah. terus ajak kawan aku pergi tempat lawa-lawa sepanjang pantai tu sampai aku punya goggle tu hilang tempat penutup air dia.  

Malam tu lepas makan malam, kiteorang jalan-jalan malam. Bukan makan kat restoran atas ni tapi masak sendiri chef by ezzatysokka. Puihhhh pakal je takda chef lain, makanan yang dia masak habis.

Malam tu aktiviti nya adalah berjalan-jalan and lepak tepi pantai sampai tengah malam. Balik chalet tidur cepat-cepat sebab esok paginya dah amek pakej untuk snorkling mula jam 10pagi sampai pukul 5petang.



Hari kedua: Bangun pagi terus tengok pemandangan pagi yang sejuk. Sesi bergambar sebelum balik masak sarapan dan snorkel pukul 10 pagi. 



Untuk pakej snorkeling hari kedua tu, kami pergi:

Teluk Genting
Pantai Pasir Panjang 
Bad Rock / Batu Malang
Tekek
Marine Park
ada lagi satu tempat (aku lupa nama dia)

Harga RM85. Banyak la pakej-pakej lain yang boleh korang pilih kalau datang sini, sebab lain kedai lain harga mungkin. So korang pandai-pandailah bandingkan harga.


Kalu nak diving kena ikut kelas ke taklimat dia la, tapi kalau nak snorkel je tak payah ngada-ngada nak join. sebab snorkel sangat lah senang ye adik-adik. ( kalau senang tak ada lah kau asyik nak sedut air je)



Sementara tunggu boat sampai untuk fetch kitaorang, apa lagi snap-snap gambar la sebab air dia pehhhhh memang lah sangat cantik, hijau, biru jernih. Biasa aku tengok kat gambar je air lawa-lawa macam ni, tapi bila dah depan-depan mata. Tiba-tiba aku jadi jakun, bukan aku je, kawan-kawan aku pun sama jakun eh.





Semalam buat latihan kat tempat cetek. Lepastu hari ni dia turunkan kat tengah-tengah laut yang tempat dalam. Masa nak turun seram jugak la sebab aku tak reti berenang. Kalau lemas aku dah budget mati je. Tapi korang jangan risau, korang terjun je sebab kan pakai life jacket lagi satu orang yang bawak kita akan jaga kita kat situ.

Kalau snorkel tak guna life jacket / buoyancy aid ni lagi best kawan aku cakap. Boleh tengok lagi dekat masuk lagi dalam. Walaupun surfing face je pon, ikan-ikan sumpah depan mata warna warni, banyak, besar-besar ada, kecik-kecik ada. Ni kalau tempat yang dia bawak la, kalau setakat kat tepi pantai tak lah secantik kat tempat dalam.

Kalau nak snorkel jangan lupa bawak makanan untuk ikan eh. Bagi makan je semua datang dekat, naik takut aku, takut dia gigit jari. Tak memasal naik ilang jari satu.


Sangat lah cantik macam lukisan berlokasi di Pantai Pasir Panjang

Untuk pengetahuan, aku dengan kawan aku takde sweet-sweet nak pakai baju sama eh, kebetulan. Sama corak lain design. Yang lagi penting tempat sangat besh besh besh


Teluk Genting


Bad Rock
Bad Rock terletak macam kat tengah alam lautan, dan masa kitaorang sampai sini. Gelombang air kuat,lepas tu pakcik yang guide tu turunkan tali, so kiteorang snorkel sambil pegang tali. aku lagi suka kalau ada tali, lagi senang sebab boat akan jalan pelan-pelan. Jadi korang tak payah la nak berenang ke sana ke mari nak tengok ikan. Ikan dekat sini memang cantik-cantik, banyak pulak tu. Coral dia adoi lawa lawa lawa. Semua tempat lah lawa.


Destinasi seterusnya adalah Kg Tekek. Tak pergi tengok ikan kat sini, tapi pergi lunch lepas tu jalan sikit-sikit dekat sini. Tak ada mood nak jalan sangat sebab sejuk baju basah. Minum air pun yang panas-panas padahal tekak geram je tengok air batu campur dia macam sedap.

Tempat terakhir sebelum balik chalet petang tu, pergi Marine Park dengan apa la satu lagi tempat tu. Kat Merine Park ikan gedabak-gedabak. Aku tak tahu nama-nama ikan tapi memang cantik warna-warni. Balik pukul 5petang gitu. 

Sebelum maghrib, kitaorang jalan-jalan petang pulak tengok-tengok souvenir, kalau dah namanya duduk kat pulau haruslah habiskan masa dengan duduk tepi pantai kan.




in the evening scene

Dah petang, balik ! balik masak chef !

Malam last tu lepas makan, lepak depan pantai. Aku sedap baring kat buai yang jala tu sampai tidur. Kalau kawan aku tak kejut memang la sampai pagi aku tidur situ. Sedap kot, sejuk, bunyi air dekat. Tenang je weh.

Last day

Breakfast dengan nama englaish yang sangat menyelerakan:
plain pancake, sandwich with sardine, mushroom cheese omelet 
Bahasa melayu nya: lempeng, roti sardin, dengan telur dadar letak cendawan dengan keju.

Feri dah sampai bermakna kami berempat dah boleh berambus dari pulau ni.

ok bai. dengan muka nak tak nak je balik.

Kitaorang beli souvenir kat Mersing 

Balik sampai Mersing, tiket bas balik JB semua dah tinggal yang lambat je, pukul 5 petang. So kitaorang naik OMNIBUS Mersing! Teringat zaman sekolah, zaman-zaman bas Tahan Lama masa duduk Taib Andak dolo-dolo. Old school punya bas.

Tapi nampak tak ada budak budget airport pakai beg tarik euwwww. sapa lah tu.

btw, Pulau Tioman sangat lah best. Cantik. Kalau belum pernah pergi, pergilah sana heh.

Beach boy kat sana seksi-seksi. rawwrrr

33 comments:

  1. nak tanya..berapa yer bajet semua sekali..dia kalau sampai sane..nak kene booking dulu ke chalet tue?ke sampai baru check in?sebab ade plan nak gi sane nex week,banyak nak tanye..kalau x menganggu n free leh x contact saya kat alif30@gmail.com

    ReplyDelete
  2. salam, sori nk tanye.. dari larkin bas tu stop kat mane ek?
    trus ke jeti atau kte kne naik transport len tuk ke jeti tu???

    ReplyDelete
  3. lau x keberatan tlg email ckit info transport nk ke sane.. sbb de plan nk pegi...
    fena_supscojb@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Boleh bg detail tak? Sbb nk pergi bln dpn ni....l

    ReplyDelete
  5. Agak2 dlm bln februari ni tioman ok tk cuaca dia..sbb tgh bln feb ni mcm nk g sane...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. sis.. nak pegi bulan 4 ni..
    blh bg bajet utk semua tak.. email to sunarti_5976@yahoo.com.my.
    thanks much dear

    ReplyDelete
  8. nak detail bole? kecikiera@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Salam dik.. Akak Nak no salang beach resort boleh x?

    ReplyDelete
  10. salam, can u email me at yasmynyusof@gmail.com. wanna ask bout salang resort. TQ

    ReplyDelete

  11. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  12. I believe this is among the most important info for me.

    And i'm glad studying your article. However want to commentary on some normal issues, The site style is perfect, the articles is actually nice : D. Good process, cheers

    Feel free to surf to my blog click here

    ReplyDelete
  13. I don't even know the way I ended up here, but I believed this submit was great. I don't understand who you are however certainly you're going to a famous blogger for those who aren't already.

    Cheers!

    Here is my web site; click here

    ReplyDelete
  14. Maaf semua saya jarang bukak blog, jadi sebrg pertanyaan sy xdpt jawab/penuhi. Masa saya pergi kami tempah chalet through phone dgn person in charge dan deka sna semua setel. Murah pulak tu.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam...: harap saudari dpt send kt saya contact orang yg awak berurusan tu... Terima kasih.. Ni emel saya : sayamukmin32@gmail.com

      Delete
  15. Bole kasi no person incharge tu tak....tq

    ReplyDelete
  16. Bole kasi no person incharge tu tak....tq

    ReplyDelete
  17. bole bg no phone org tu..

    ReplyDelete
  18. what is the best thing for tennis elbow

    Feel free to visit my web-site massage therapy treatment for tennis elbow

    ReplyDelete
  19. salam...tempat snorkle yg awak lupe tu mgkin name nye monkey bay...

    ReplyDelete
  20. Yeeee btoll!!! Baru ingt Monkey bay. Last destination..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh emel kat saya contact nama or details pasal holiday ni? rasanya kalau kita sewa bilik saje dan yg lain tu beli sendiri lg murah ke? or amek package siap makan n snorkeling lg murah?

      Delete
    2. lupa. emel saya em_apai@yahoo.com

      nice post btw.

      Delete
  21. salam hi..
    blh tlg rekemen name2 tmpt y menarik kat tioman x
    sy ade dga sane ade 4 tmpt utame.btl o x x pasti.
    ktorg nk g ujung mgu ni 24-29/9
    xpenah jejak kaki kt sane n x de pngalaman
    n 1 lg..org kate bolh ikot pahang or joho utk ke tioman..benarkah?
    n kalau dari kl..mane lg dkt..
    sori new b...tq

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum.. sggh sini sbb tgh cari info mengenai pulau tioman. bajet nak holiday ... heheh TQ

    ReplyDelete
  23. seronok dengar cerita kau orang....one day kalau ada peluang aku juga rasanya ingin bercuti di Pulau tioman...rasanya kalau organis sendiri lebih jimat...thank for your info.

    ReplyDelete
  24. salam...seronok dengo ceta kau orang...dapat gak info kpd sesiapa yg nak bercuti kesana sedikit info. One
    day nanti aku n famili rasanya teringin gak utk bercuti ke Pulau Tioman. Thanks for your info.

    ReplyDelete
  25. contact no chalet ade x

    ReplyDelete
  26. slm blh bg cntct number person incharge kat sne..tq..ni emel sy maryamjamilah85@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Salam nak thu gune pakej lagi murah atau tak? nadianadfit@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. Salam,

    Nice sharing..

    Kalau ingin bercuti lagi, sila pilih libur travel..
    pakej yang ditawarkan adalah murah dan menarik

    boleh check pakej-pakej di http://www.libur.my

    ReplyDelete
  29. PENGKHIDMATAN PAKET TOUR DAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT INDONESIA.

    Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Padang dan Bukittinggi, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami menyediakan PAKET TOUR UNTUK PADANG dan BUKITTINGGI, BANDA ACEH, MEDAN, JAKARTA dan BANDUNG, JOGJAKARTA, SURABAYA, BALI MUSLIM TOUR, dan LOMBOK.

    Dan kami juga mempunyai PENGKHIDMATAN KENDERAAN SAHAJA dengan harga yang sangat berpatutan untuk PADANG dan BUKITTINGGI, ACEH, MEDAN, JAKARTA dan BANDUNG dengan driver yang mesra, educated, baik hati, sopan, suka menolong dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pengkhidmatan pada pelancong dari Malaysia.

    Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya.

    Contact person :

    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah ( Tour & Transportation Manager )
    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays
    www.kitaholidays.cf

    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




    ReplyDelete